Jaarverslag 2013 (1 dec. 2012 – 30 nov. 2013)

2013. Dat is alweer 13 jaar verder dan toen het millennium plaatsvond. Het millennium waar we toch een beetje bang voor waren. Wat zou het brengen? Storing op alle computers, crisis, onpersoonlijker worden naar elkaar? Of nieuw geluk, nieuwe kansen?

13, een ongeluksgetal, althans in Nederland. Misschien voor wie bijgelovig is. De meesten van onze leden weten ondertussen wel beter. Die mensen hebben al heel wat vrijdagen die op de 13e vielen, zonder de onontkoombare ongemakken, voorbij zien komen.

Intussen hebben we allemaal echt Heinkels op leeftijd, wanneer nodig voorzien van een nieuw onderdeel of laklaag.
Kijken wij in de spiegel, dan vraag je je soms af of de opknapbeurt voor jezelf nodig is. Rimpels? Zat! Hun aantal neemt trouwens nog steeds toe. Ach, mijn 103 A 0 heeft een koplamprand die eveneens een paar ouderdoms-pikkeltjes vertoont. Mag het na ruim 50 jaar? . Zie ze staan, de scooter en de berijder. Beiden vertonen gebruikssporen. Zo gaan we meer op elkaar lijken. We groeien naar elkaar toe tot we een hechte twee-eenheid zijn.
Nog een voorbeeld: Menig lid heeft een voertuig met iets speling in de swingarm, dat is tot daar aan toe. Een paar nieuwe bussen lost het probleem vrij simpel op. Zal je zelf een keer aan een nieuwe heup moeten? Ouderdom komt met gebreken. Van de scooter naar de scootmobiel.
Vernieuwing komt van onderaf. Koester de nieuwe leden en hun nakomelingen. De enige manier om het bestaan van onze dierbare voertuigen en de gezellige klub voort te zetten.

Was 2013 daarom een slecht jaar? Ja en nee. We mogen het zelf invullen. Rond de maand November wordt het zichtbaar: leden melden zich af, gewild of ongewild.  Spijtig voor hen, die al jarenlang een trouw lid zijn, het actieve toerrit-rijden door ongewilde omstandigheden voor gezien moeten houden. Heel spijtig voor hen, die helemaal met leven stopten. We houden daar een minuut stilte voor, opdat ze nooit vergeten mogen worden.

Gelukkig, nieuwe leden melden zich aan. Mensen die eindelijk een Heinkel hebben of ‘m eens gaan gebruiken.
Voor de vereniging zelf qua breedte maakte het niet veel uit. Er zit nog rek in. Wie weet gaan we, misschien tegen de verwachting in, zelfs nog een keer groeien.

Het Heinkeljaar luidde in op zondag 6 januari, het  Dorpshuis bood vanaf halverwege de middag onderdak aan onze “Kwakelse” leden. Samen feestten we het nieuwe jaar in onder de goede verzorging van Piet Kas en zijn immer goedlachse assistente Ria.
Een vers jaar voor de boeg, bomvol Heinkel activiteiten. We kijken nu al uit naar het Internationaal Scootertreffen, dat het hoogtepunt van het seizoen moet worden.

Ondanks de aanwezigheid van wat dikkere leden toch een magere opkomst op de ALV die door voorzitter Ton Hoogenboom op zaterdag 9 februari werd geopend. Zoals het eigenlijk hoort te gaan waren alle bestuursleden aanwezig. De vergadering zelf verliep lekker vlot.
De penningmeesters  Carole Teuwisse en Wendy van der Vall hadden het afgelopen jaar de financiën nauwlettend in de gaten gehouden. Dit vertaalde zich naar het volgende: één van de belangrijkste punten was een, aan het jaar vooraf, gelijkblijvend bedrag voor de contributie. Daarna een wens vanuit het bestuur èn de leden voor een mooie, maar duurdere kleurenkalender.
Rittencoördinator Hans Stimm presenteerde het rittenschema voor aankomend seizoen.  Op een enkel gaatje na, een mooie lijst met ritten. Simon tekende voor een jaar bij als algemeen bestuurslid.
Udo biedt gelijk voor drie jaar zijn diensten aan.
Carole, respectievelijk Elly Out ontvingen een onderscheiding, in de vorm van lid van verdienste voor de Heinkelklub, voor de rest van hun leven.

De scootercommissie doet via de stem van José verslag van de tussenstand bij de scooterserie, die zich ondertussen compleet in Zundert bevind.  Het gaat goed met de serie, een beetje extra poetswerk en plannen maken voor een kampeerweekend in 2014 zijn de voornaamste zaken om te melden. Wie een prachtige 103 A2 heeft en die wil inruilen voor een lelijkere, die kan zich melden bij de commissie.

AanHeinkelen, bij gebrek aan een organisatie elders in het land, als vaste stek in het dorpshuis “De Quakel” gehouden. Ook in 2012 meldden we het al: anders dan anders. Maar anders dan anders kan toch niet verschillen van het jaar ervoor? Jawel, deze keer was anders toch wéér geheel anders. Onze voorzitter Ton Hoogenboom had nog vrolijke noten op zijn zang. Een feestavond organiseren is hem wel toe vertrouwd. Het inwendige van het dorpshuis rook vanaf 16.00u sterk naar oud-Hollandsche stamppotbuffetten. Gevolgd door voortreffelijk ijs. Vroeger dan gewoonlijk beginnen en vroeger naar huis, want om half tien ging er een slot op de deur. Het was gezellig en lekker. Nieuw concept, veel deelnemers. Verandering van spijs doet blijkbaar goed eten. En wat als iemand aan Heinkelen 2014 op een andere plek in Nederland houdt, komen er dan nog meer dan 70 leden op af?

En vervolgens het actieve rittenseizoen
Zondag 7 April, verzamelen op het plein voor het dorpshuis in De Kwakel. Zoals zoveel jaren ervoor doen Jan, Ruud en Piet als trio de seizoen opener. De letterlijk doorgewinterde heren hebben de eerste rit dik voor elkaar. 12.00u.’s Middags, als de nachtvorst nog maar net verdwenen is door toedoen van een spaarzame zonneschijn, rijden we tot aan IJmuiden voor de koffiestop in het hoog gelegen restaurant IJmond. Vanaf hun parkeerplaats zie je waar de zee een poging doet het land inwaarts te stromen.

Zondag 5 mei, het was een mooie rit vanuit Noord-Brabant door toedoen van Ad en Theo Arts. Starten deden ze bij Café D’n Buurman in Oeffelt.   De tourtocht ging over rivierdijken. De circa 45 deelnemers werden getrakteerd op mooi weer, het kwik in de thermometer stond die dag stabiel op 25 graden. Kletspauze in Sambeek bij het stuw- en sluizencomplex in de Maas. Tevens een koffiestop in het pannenkoekenhuis bij het oorlogsmuseum te Overloon aan de rand van De Peel.

Internationaal Scootertreffen van 17 t/m 20 mei 2013

Het was een geslaagd evenement!!

Dit is de tekst die van onze website is gekopieerd. Daarvan is geen woord gelogen. Het treffenbestuur heeft een jaar lang voorbereidingen getroffen om het de inschrijvers naar hun zin te maken. Een sluitend programma, genoeg medewerkers/vrijwilligers op een prima locatie die de mensen in de watten legden. Mooie ritten,  bezienswaardigheden onderweg. Pechhulp voor de gestranden en samen ontbijten voor de start. ’s Avonds ras-artiesten op het podium. Feest tot in de late uurtjes voor de doorzetters.
Veel inschrijvers van Duitse zijde, een verdwaalde Zwitserse en wat Belgen, zij samen zorgden voor het internationale tintje van een evenement dat door de burgemeester van Uithoorn in eigen persoon werd geopend. Hoe Hollands was het weer tijdens het treffen? Te Hollands zouden we willen zeggen. Fikse bewolking, af en toe een stevige regenbui, frisse wind en nu en dan toch priemende zonnestralen die de sombere deken boven onze hoofden doorboorden. Het wisselvallige weer, de enige smet op een vlot verlopen Pinksterweekend.

Zondagrit op 2 juni door André Visser en Nico Out,  Ze hadden niet te klagen over de opkomst. Vooral veel oudere leden op de scooter en 3 autootjes. De rit werd gereden onder prachtige  weersomstandigheden richting het IJsselmeer. Door het kraakheldere weer kon je tot aan Friesland kijken. Geen één pechgeval voor op de ambulance!!!

Zondagrit op 7 juli, door Jan en José Wams. Alles is geregeld, tot en met het weer aan toe.  Want dat was werkelijk prachtig, net als de rit zelf. Het aantal deelnemers bleef op het respectabele aantal van 60 personen steken.

20 juli, Ben v.d. Lee heeft een zomerse zaterdagrit in de omgeving van Waspik weten te organiseren. Zijn gezondheid liet hem op een gegeven moment weten dat het beter zou zijn om van de rit af te zien. Jammer jammer voor ons, want hij heeft al wat mooi uitgezette ritten op zijn naam staan.
We hopen dat Ben volgend seizoen een nieuwe poging wil doen.

4 Augustus,  Rob en Aly Veldkamp lieten de 61 deelnemers over  mooie wegen door de provincie Drenthe rijden onder goede weersomstandigheden. Onderweg nam TV Drenthe beelden van diverse leden en hun 35 deelnemende scooters op.

Arie Verdonk uit Uithoorn. Hij deed zijn 2e , helemaal zelfstandig georganiseerde rit ooit, op zaterdag 17 augustus.
De rit startte vanaf pannenkoekenrestaurant De Strooppot in De Hoef.
De 24 scooterbesturende Heinkelleden hadden in elk geval, als ze tenminste achter Arie aanreden, een heel mooie rit voor de boeg. De meute ging  o.a. door Kockengen en Portengen.
Beetje sneu detail, de rituitzetter heeft uiteindelijk zelf zijn ritverslag moeten schrijven omdat geen enkele deelnemer het hem aanbood.

De  septemberrit op zondag de 1e van de maand. Een rit van het gelegenheidsduo Hans & Hans. Voor de duidelijkheid: Hans v.d. Zwaan en Hans Stimm maakten een route die o.a. langs Austerlitz voerde.

De koffiestop was op een adres dat iets te wensen overliet. Men moest nogal lang op de prijzige bestelling wachten.
Grote goedmaker was het start/stopadres. Lage kosten en prima verzorging zorgden van te voren al voor een inhaalslag.

NVT Woerden op 21 september, Udo Peters en Joop Grolle waren de bemanning op de klubstand. De zaterdagrit naar het VeteraanTreffen, die iemand van onze klub zou organiseren, ging door omstandigheden niet door.

AfHeinkelen 2013,
Ècht afHeinkelen doe je aan het Korte Eind 6, in de tot een ware feestzaal omgetoverde kas op de locatie van de familie Burgers.
Overbodig om te zeggen dat dit adres zich in De Kwakel bevindt, de geboorteplaats van de gezelligste scooterklub van Nederland.
Voorafgaande aan de smakelijke BBQ was er een rit van Co Bakker en Jaap Overwater vanaf de feestlocatie bij Burgers.
Voor Co de allerlaatste keer om een rit uit te zetten. We zijn de tel kwijt hoe vaak hij en Jaap de laatste rit van het seizoen hebben geregeld ,maar het zijn zo rond de twintig keren dat ze ons door de weidse omgeving van het dorp dat al uit de 16e eeuw stamt, meenamen.
Bloemen voor Co Bakker, Jeannet Burgers , Elly Out en de VNPP.  Jaap wil er nu ook mee stoppen maar Arie Verdonk  neemt de taak van Co over en zo gaan ze toch samen verder. De VNPP bestaat uit Henk Kooyman, Mark Klinkhamer, José Zijerveld, Maruja van den Toorn, Marco van Zaal en ene Piet waarvan iedereen twijfelt over  zijn echte achternaam.

De FotoFilm-enKletsavond was normaal gesproken een maand na de BBQ aan de beurt. Door het steeds verder zakkende aantal bezoekers,  is deze avond voor 2013 van de agenda gestreept.
Mocht iemand de FFKavond weer vlot willen trekken of anders invullen, nieuwe plannen zijn altijd welkom bij het bestuur.

Sinterklaas, althans die goedgekostumeerde man die in Den Haag op zijn paard met gevolg wat winkelcentra komt bezoeken, vaart via de haven van Scheveningen ons land binnen. Eenmaal in Nederland aangekomen wordt een aanzienlijke intocht op poten gezet, waarbij de Kwakelse scooterpieten een belangrijk deel van de aandacht voor zich opeisen. Daar hoeven ze niet eens hun best voor te doen. Zwarte Pieten doen nou eenmaal maf. En maffe zwarte scooterPieten op echte Heinkels voor je neus, daar kan geen mens zich aan onttrekken. Veel blije gezichten langs de kant. Jong en oud vermaken zich kostelijk bij het voorbij zien komen van de gevarieerde stoet.

Dankjewelavond, voor allen die zich grotendeels belangeloos inzetten voor “ons kluppie”. Allen zijn hier mensen van de VNPP, EHBO, de scooterseriecommissie, redactie, onderdelen, servicestations en ten slotte nog bestuursleden.
Veel genodigden verzocht te komen, maarja, we hebben het zò druk tegenwoordig. In totaal 33 van hen die de weg naar het bescheiden gebouw in Ouderkerk konden vinden. Daar genoten ze van een ontspannen samenkomst terwijl er lekker gegeten werd met een borreltje, biertje of alcoholvrij drankje er bij.

Het Heinkeltje, een waar kunststukje van papier op A5 formaat. Glijdt elke maand bij u door de brievenbus. Voor het zover is, heeft de redactie de kopij moeten ordenen voor de drukker. Sommige maanden zijn de redacteuren drukker met het bij elkaar moeten schrapen van kopij dan met de opmaak van het boekje. Het houdt vaak niet over, vooral als de ritten achter de rug zijn. Het is een soort van  opgelucht  gevoel voor de redactie als iemand er achter komt dat zijn of haar oerbetrouwbare Heinkel het een keer tijdens een rit van de klub af laat weten.
Het is een garantiegeval dat over die toertocht tenminste wat geschreven wordt. Het komt misschien wat dramatisch over, maar de redactie moet de leden keer op keer  blijven verzoeken interessante stukken in te leveren. Soms is het Heinkeltje wat dikker dan gewoonlijk. Grote kans dat er een kalender of ledenlijst als bijlage in zit.
Dankzij Ton v.d. Vall Sr. is de drukkwaliteit constant en blijven de onkosten al jaren binnen de perken. De stapels A4tjes worden in De Kwakel door vouwen omgezet in A5 formaat.

Een verantwoording van de VNPP, haar medewerkers staan hier ergens boven met naam en al genoemd. De VNPP heeft dus ook elke maand een gezellige, doch drukke avond. Ze beleven een samenspel van sorteren, vouwen, stapelen nieten en adresseren d.m.v. plakwerk. Alle boekjes klaar, hup naar de post! Van daar af gaan de klubblaadjes met de opvallend gele kaft en rode opdruk naar de brievenbussen van de leden.

Lief en leed. Lief, het woord zegt het al. Lief, welkom bij iedereen. Leed, de keerzijde van lief. Vervelend genoeg als je er mee te maken hebt, maar is wel wat te verzachten. Elly Out houdt de tussenstand bij in een eigen rubriek binnen in ons Heinkeltje.
Wie helaas in de afdeling “leed” terecht is gekomen, kan wel een mentaal oppeppertje gebruiken. Een kaartje, een telefoontje, een bak vitaminen in de vorm van een fruitmand. En, voor de hoogmoderne zieke mens: een opbeurend Whatsapp bericht. Voordat Elly weet hoe laat het is met een ziek lid, moet ze daarover wel getipt worden.
Elly is dus afhankelijk van binnenkomende berichten. Dus, als u iemand van onze klub kent die onder de aandacht mag worden gebracht, meld dat dan bij haar. Bij voorkeur via haar email-adres ellynico@casema.nl .
Grote geruststelling voor zieke mensen die liever niet teveel aandacht krijgen, bij Elly aangemeld staan is geen ramp. Tot nu toe is het vrijwel iedereen gelukt de papieren ziekenboeg weer heelhuids te verlaten.
Lief, afdeling bruiloften, partijen, verjaardagen en jubilea. Mooie afwisseling: de geboorte van een echt Heinkelkindje.
Bianca en Richard Zeldenthuis lieten onlangs weten dat hun dochter  Sara een zusje erbij kreeg met de naam Liza.

Opnieuw een jaar achter de rug. Hoe lang duurde nou het jaar 2013? Net als altijd, 365 dagen. Wat gaat het weer snel voorbij! Het lijkt of wel of de dagen tegenwoordig sneller zijn dan de Heinkels.

Zo ben je nog aan het aan Heinkelen, moet je je scooter in orde hebben voor de 1e rit. Is de eerste rit achter de rug, is de smaak van het rijden te pakken. Wat er dan allemaal tussendoor gaat komen…….voor je het goed en wel beseft sta je begin oktober bij een BBQ stukjes vlees dicht te schroeien. Help, dit is alweer de laatste buitenactiviteit van de klub dit jaar. Nog drie keer met je ogen knipperen en de scooterpieten schrijven hun bevindingen in het Heinkeltje. Dan weet je dat de tijd dringt, feestdagen en nog eens feestdagen in december. Met lichtflitsen en superknallen laten we het oudjaar achter ons en richten we de pijlen op 2014.
2013 is dan definitief afgesloten. Het  gaat de geschiedenisboeken in als een “goed Heinkeljaar”. Wat brengt het nieuwjaar op Heinkelgebied? De nieuwjaarsreceptie op 5 januari in het Dorpshuis in De Kwakel, dat staat vast. Vervolgens de ALV in februari. Daar presenteert men de rest van de plannen voor het seizoen. We kunnen voorlopig weer vooruit. Jaar 2014, kom maar op!

Secretaris, Kees Colijn, bestuurslid van

Heinkelklub de Kwakel
de enige scooterklub met alleen maar voordelen!